Rozwiązania tego problemu podjęły się dzieci z grupy „Sportowcy”, które podczas październikowych zajęć zorganizowanych przez panie: Alicję Byczyńską oraz Joannę Pietrykę zachęcały do częstego spożywania zarówno warzyw jak i owoców w formie sałatki oraz ulubionej przez wszystkich pizzy.
Głównym celem tych zajęć było przede wszystkim kształtowanie u dzieci odpowiednich nawyków żywieniowych, dotyczących częstego spożywania warzyw i owoców, utrwalenie ich nazw oraz zastosowania w kuchni. Bardzo ważne też było uświadomienie dzieciom konieczności ich spożywania dla ich zdrowia i prawidłowego rozwoju.
Przed zajęciami praktycznymi starszaki zapoznały się z zasadami higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania potraw. Wszystkie dzieci miały przygotowany odpowiedni fartuszek oraz były wyposażone w deseczkę do krojenia i plastikowy nożyk.
Aby przygotować sałatkę musiały najpierw umyć, obrać a następnie pokroić owoce: jabłka, pomarańcze, mandarynki, melona, winogrona, banany. Do zadań dzieci należało także połączenie wszystkich składników i na koniec oczywiście degustacja wybornej sałatki.
Aby przygotować sałatkę musiały najpierw umyć, obrać a następnie pokroić owoce: jabłka, pomarańcze, mandarynki, melona, winogrona, banany. Do zadań dzieci należało także połączenie wszystkich składników i na koniec oczywiście degustacja wybornej sałatki.
Kilka dni później dzieci samodzielnie przygotowały pizzę ze swoimi ulubionymi warzywami. Ich zadaniem było umycie, obranie i pokrojenie: ogórków, pomidorów, pieczarek, papryki oraz poukładanie wszystkich warzyw na wcześniej przygotowane ciasto. Dzieci także posypywały pizzę różnymi przyprawami aby była jeszcze lepsza w smaku.
Praca w zespole dostarczyła dzieciom wiele radości i satysfakcji z własnoręcznie wykonanej pracy. Zapał dzieci do pracy był ogromny, a sałatka i pizza smakowały wyśmienicie. Mamy nadzieję, że zarówno owoce jaki i warzywa będą teraz częściej gościły na wszystkich stołach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz